Deze website maakt gebruik van cookies

Eigenschappen Siberische tijger

De Siberische tijger leeft voornamelijk in zeer koude omstandigheden. Door de dikke vacht en onderhuidse vetlaag kan de Siberische tijger goed tegen de kou die in de winter in zijn leefgebied kan heersen. Hij is ook de grootste ondersoort van de tijger. De Siberische tijger kan soms jarenlang in een vast territorium blijven, afhankelijk van zijn voedselvoorraad. Mannelijke territoria overlappen terwijl dat wel bij de vrouwelijke gebeurd. Ze zijn ook echte vleeseters en kunnen ook wel een buffel aan die wel drie keer zo zwaar is als hunzelf. Ze verschijnen ook langs stranden waar ze op jacht zijn op herten die het zout eten van aangespoeld zeewater.

Weetjes Siberische tijger

De Siberische tijger versleept zijn prooi waar vijf volwassen mensen voor nodig zou moeten zijn. Ze kunnen het geluid dat een hert maakt nabootsen om de groep herten te lokken. Ze hebben wel tot tien kilogram aan voedsel per dag nodig om te kunnen overleven. Ook kunnen ze wel maar liefst duizend kilometer in 22 dagen afleggen. Je kunt het gebrul van de Siberische tijger op een afstand van drie kilometer horen.

Uiterlijk Siberische tijger

Ze hebben een donkergele/roestbruine kleur met uiteraard zwarte strepen. Hun vacht is het dikste van de andere soorten tijgers omdat ze in koude gebieden leven. De wintervacht is daarom ook zachter, dikker en langer. Exclusief de staart kan het mannetje wel maar liefst 3,25 meter lang worden. De schedel van de Siberische tijger heeft een grootte van de schedel van een leeuw waarmee je kan vergelijken. Het gewicht van een mannelijk Siberische tijger kan ongeveer tussen de 180 en 310 kilogram liggen en het gewicht van het vrouwtje kan ongeveer tussen de 100 en 165 liggen. 

Jacht Siberische tijger

Om een kleine prooi te vangen maakt de Siberische tijger een onverwachtse sprong om bovenop de prooi te landen en hem in zijn nek te bijten. De grotere dieren waarop hij jaagt duwt hij eerst omver om hem te doden. Als hij zijn prooi mist rent hij nog ongeveer 200 meter achter hem aan. De schuilplaats waar de Siberische tijger zijn prooi meeneem bevindt zich meestal in de buurt van het water waar hij ook eet en drinkt.

Bedreigde soort Siberische tijger

De Siberische tijger is wel een hele zeldzame soort en wordt daarom ook met uitsterven bedreigd. Om te voorkomen dat deze tijgers uitsterven zijn er natuurreservaten gemaakt die goed bewaakt worden zodat stropers ze niet kunnen doden. Tegenwoordig zijn er nog maar maximaal 400 Siberische tijgers over en de grootste vijand is de mens. Ook worden ze bedreigd doordat steeds meer bossen worden gekapt. Daarom zijn er ook verschillende organisaties waar je geld aan kan doneren waardoor hun ervoor proberen te zorgen dat de populatie van de Siberische tijger blijft bestaan. Ze zijn ook wel prachtige dieren door hun opvallende patroon op hun vacht. Er worden ook vaak reclames gemaakt die dan op televisie verschijnen waardoor je het beeld te zien krijgt van tijgers die zijn verwondt. Door die organisaties doneren mensen wel geld en daardoor blijft de soort gelukkig wel bestaan en wordt hij hopelijk niet uitgestorven.