Deze website maakt gebruik van cookies

Bengaalse tijger

De Bengaalse tijger is de op één na grootste soort tijger. Soms jaagt deze tijger ook met een andere tijger en is afhankelijk van het sluipen. De Bengaalse tijger komt uit Bangladesh, vandaar dat hij ook de naam draagt.  Ondanks dat komt de Bengaalse tijger vaker voor in India. De Bengaalse tijger is de ondersoort van de tijger, hij komt ook in het wild voor. In 1900 waren er in India al rond de  40.000 . In 1972 was dit aantal gedaald tot de 2000, daarna daalde het zelfs tot 1700. De Bengaalse tijger jaagt voornamelijk op herten en jaagt in de schemering wanneer het nacht is als de herten slapen.

Bedreiging Bengaalse tijger

De Bengaalse tijger is ook de talrijkste ondersoort. Stropers maken jacht op deze tijger voor de vacht om door te verkopen en te bewerken in kledingstukken of ze gebruiken deze tijger om traditionele medicijnen te bereiden. Steeds meer bossen worden ook gekapt waardoor het leefgebied van de tijger verdwijnt. 

Reservaten Bengaalse tijger

Er werden verschillende natuurreservaten in India opgericht in 1973 met als doel om de Bengaalse tijger te beschermen. Door de reservaten behouden ze deze tijger met als resultaat dat het sterk is aangegroeid waardoor de reservaten ook overbevolkt raken. Er is dan de te weinig ruimte voor de net volgroeide tijgers om een territorium te vinden. Een bijgevolg is ook dat andere tijgers een territorium buiten de reservaten moet vinden waardoor ze makkelijker het slachtoffer van stropers kunnen zijn omdat ze gewend zijn dat ze beschermd worden.

Bengaalse tijger als huisdier

De Amerikaanse Janice Haley uit Florida heeft twee Bengaalse tijgers als huisdier en voert ze gewoon uit de hand en aait en knuffelt ze alsof ze niet gevaarlijk zijn. Ze vond 20 jaar geleden een advertentie voor een trainingscursus in de krant en twee jaar later adopteerde ze haar eerste exemplaar en ze noemde haar Janda. In 2007 stierf haar eerste tijger en daarna werd de nog maar twee weken oud in huis genomen en ze noemde deze tijger Saber. Volgens Janice zien deze tijgers haar als moeder en voelt ze een speciale band. Niet iedereen vind het normaal dat een kooi de ideale plaats voor een tijger is om in te leven. Tegenwoordig kunnen deze tijgers amper in het wild overleven dus daarom zien sommige mensen de kooi en het kweken wel als een logische oplossing waardoor de Bengaalse tijger blijft voortbestaan.

Uiterlijke kenmerken Bengaalse tijger

Het strepenpatroon van de Bengaalse tijger verschilt in de dikte en in het aantal strepen. De vachtkleur is oranjebruin tot oranjegeel met verticale grijze of zwarte strepen. De schofhoogte (afstand tussen de grond en schoft) ligt rond de 100 tot 110 centimeter. De kop-romplengte van het mannetje is 270 tot 310 centimeter en ze hebben een gewicht van 180 tot 285 kilogram. De kop-romplengte van het vrouwtje is 240 tot 265 centimeter en ze hebben een gewicht van gemiddeld 76,7 kilogram. Ze variëren vaak van kleur waardoor ze extra zeldzaam zijn en zijn tegenwoordig ook vaak te zien in dierentuinen.