Deze website maakt gebruik van cookies

De tijger

De tijger is een zoogdier en behoort tot de grootste katachtige en ze zijn het meest herkenbaar door hun zwarte strepen. Ze zijn jagende roofdieren en hun diersoort is bedreigd. Het aantal aan tijgers zijn door de tijd heen met grote getallen afgenomen en tegenwoordig zijn er nog zes verschillende soorten. De Siberische, Noord-Indochinese, Chinese, Bengaalse en Maleise tijger. Het gevaarlijkste van een tijger is het typische gebit van een vleeseter. De vier lange hoektanden vallen het meeste op. Wanneer eenmaal de nek van een dier ertussen zit is er geen ontsnappen meer aan. Net als katachtigen zijn de nagels ingetrokken wanneer de tijger aan het lopen is waarbij alleen zijn tenen de grond raken. Met de lange scherpe nagels haalt hij het slachtoffer naar zich toe. Door zijn strepen lijkt de soort van roodachtige vacht op een camouflagepak waardoor hij ongemerkt tot vlakbij zijn prooi kan sluipen. Het gezichtsvermogen van de tijger is zes beter dan die van een mens. In het donker kunnen ze juist vooral goed zien. De lens is over het algemeen gesproken groter dan andere diersoorten waardoor de pupil zich meer kan verwijden, waardoor er meer licht door het netvlies wordt doorgelaten. De tijger kan maar liefst 12 meter ver springen en 9 meter hoog springen. Ook kan de tijger wel 10 kilometer zwemmen.

Territorium van tijgers

Tijgers hebben behoefte aan een groot stuk territorium. Het is een solitair dier en ze leven voornamelijk in de nacht, maar ze zoeken geen gezelschap van soortgenoten. Ze communiceren via geluiden en de signalen ervan zijn de stand van de oren, de stand van de oren en het opheffen van de kop. Een territorium is gemiddeld 2,5 vierkante kilometer groot. De mannetjes hebben over het algemeen gesproken een groot territorium waardoor die meestal overloopt met die van de vrouwtjes. Door sporen op strategische plekken achter te laten door onder andere urine en boomstammen stuk krabben om hun territorium te markeren. De tijger loopt wel regelmatig langs die grenzen om zijn merksporen te vernieuwen.Vaak is er ook water in de buurt en dan is de kans groot dat er ook andere tijgers aanwezig zijn waardoor ze kunnen paren. Het territorium van de tijger is van groot belang om te kunnen overleven vertrouwd te raken aan de omgeving.

Leefgebied van de tijger

De tijger komt voornamelijk alleen voor in het wild in Azië. Het leefgebied varieert van tropisch regenwoud, dichte naaldbossen, bamboewoud tot Siberische toendra. .Er voldoende beschutting zijn om de prooi te besluipen, er moeten genoeg prooien voorkomen en water omdat tijgers het heerlijk vinden om te baden. De tijger brengt ook een grote tijd door tussen het hoge gras en riet, ook omdat de strepen dan niet zoveel opvallen. Er zijn ook veel beschermde leefgebieden voor de tijger zodat jagers het gebied niet mogen betreden om op jacht te gaan naar tijgers. Over de hele wereld zijn er nu nog maar ongeveer 3500 tijgers en de meeste wilde tijgers leven in India. Rusland, Tibet, Maleisië, Laos, China en Vietnam zijn de enige andere landen waar ze nog voorkomen.